Kweken

Zelf Gember kweken is vrij gemakkelijk. Je kunt gewoon een stuk gemberwortel in de supermarkt kopen en deze gebruiken om je eigen gember te kweken.

Gember kweken in 8 stappen

De gemberplant is eigenlijk een tropische plant en groeit vooral goed in warme tropische klimaten. Dat betekent niet dat je in nederland geen gember kunt kweken. Binnen in huis is dit namelijk goed mogelijk! Een gemberplant houdt wel veel van warmte, dus je zou ergens in maart kunnen beginnen met de gember te planten. Als je het binnen in huis verder goed warm houdt, doet de gemberplant het goed.

Volg de volgende 8 stappen hoe je zelf gember kunt kweken.

1. Stuk gember kopen in de supermarkt

Ga naar de supermarkt en koop een stuk gember. Waar je op moet letten bij het kopen van een vers stuk gemberwortel is dat je er 1 pakt waar geen beschadigingen op zitten. De gemberwortel moet stevig aanvoelen en hij moet een aantal vingervertakkingen met knopen hebben. Uit de knopen van de gemberwortel groeien namelijk de nieuwe scheuten.

Let op! Niet alle gemberwortels zijn eetbaar! Dus als je de eetbare gemberwortel wilt kweken, koop er dan echt eentje uit de supermarkt!

2. Kies een goede plek uit voor de gemberplant

Als je eenmaal een mooi stuk gemberwortel gevonden, kan je een mooie plek kiezen waar je de gember wilt planten. Gember is een tropische plant dat van een warm klimaat houdt. Hij kan niet tegen vorst en ook niet goed tegen direct zonlicht. Kies dus een mooi warm schaduwrijk plekje uit. Aangezien Nederland vaak een wat kouder klimaat heeft, raad ik je aan om de gemberwortel in een pot te planten.

3. Kies de juiste plantenpot

De grootte van de pot die je wilt gebruiken is belangrijk. Als je gember wilt kweken, is het de bedoeling dat de gemberwortel groter wordt. De gember heeft dus veel ruimte nodig. Kies minimaal een pot die dubbel zo groot is als de gemberwortel. Het liefst een lange platte bak, want gember groeit horizontaal.

4. Juiste voeding voor de gemberplant

Gember gedijt goed in goede rijke bodem. Wanneer je de gewone zak potgrond koopt, is het belangrijk om deze regelmatig te bemesten.

5. Eventueel gember weken in water

Nu je alle benodigdheden hebt, kan je met het planten beginnen. Sommige mensen zweren erbij dat je de gember eerst in een nacht in het water moet laat weken, maar het hoeft niet per se.

6. Pot vullen met potgrond

Vul je pot met de potgrond.

7. Gember planten in de pot

Plaats de gember in het midden van de pot, met de knopen naar boven gericht. Daarna kan je de gemberwortel bedekken met een dun laagje aarde. Volgens sommige gemberkwekers is het niet nodig om een extra laagje potgrond over de gemberwortel te leggen.

8. Gemberplant verzorgen

Geef de plant water. Dit moet elke dag totdat de plant blaadjes krijgt. De aarde moet altijd vochtig zijn, maar niet te nat!

Nazorg

Wanneer je de 8 stappen gevolgd hebt, duurt het even voordat de gember gaat groeien. Het is dus even afwachten en hiervoor is geduld nodig. Het is niet alleen maar wachten want de gemberplant heeft nog steeds onderhoud nodig! Na een paar weken zal de plant een paar blaadjes krijgen, dan is elke dag water geven niet meer nodig, maar regelmatig water geven is wel nodig! De aarde moet wel vochtig blijven. Zo nu en dan heeft de plant ook extra voeding nodig. Je zou ongeveer 1 keer per maand de plant extra plantenvoeding kunnen geven.

Als je bovenstaande stappen goed volgt, dan kun je na verloop van tijd beginnen met het oogsten van gember.