Laos Kruiden

Het is niet bij iedereen bekend, maar Laos Kruiden, ook wel Galangawortel genoemd, is lid van de grote Gember familie. Het is een heerlijk specerij en mag niet ontbreken in jouw keuken!

De galangawortel (Laos Kruiden) is familie van gember en wordt in Nederland al sinds de 12de eeuw gebruikt! Van oorsprong komt de plant uit Indonesië en Zuid Azië. Tegenwoordig wordt de wortel vooral in Maleisië, Thailand en Laos geteeld.

Naamgeving

Net als de meeste kruiden en specerijen, heeft ook galangawortel meerdere namen. Het wordt ook wel “Thaise gember” of  “laos” genoemd. Wanneer de wortel als specerij gebruikt wordt, is de term “Laos kruiden” het meest gangbaar.

De smaak van Laos kruiden

Laos heeft een frisse, prikkelende, citrusachtige smaak. Verse galangawortel heeft een iets lichtere smaak dan wanneer hij gedroogd is. Jongere galangawortels zijn lichtpaars van kleur en hebben een zachtere smaak dan de oudere galanga’s.

Het gebruik van Laos kruiden

Laos kruiden worden vooral in Thaise en Indonesische gerechten gebruikt. Laos is lekker in alle gerechten waar je normaal gesproken gember voor gebruikt. Als variatie aan je favoriete gerechten kun je gember door laos kruiden vervangen. Het resultaat is een heerlijk gerecht met net een beetje een andere smaak!

Laos in poedervorm

laos kruiden in poedervorm
Laos kruiden in poedervorm zijn direct klaar voor gebruik. 1 volle theelepel laos poeder staat ongeveer gelijk aan 2,5 cm verse galangawortel.

Verse galangawortel

De verse wortel moet eerst geschild worden en daarna geraspt of in plakken gesneden worden. Als je een gedroogde wortel hebt, moet deze voor gebruik eerst geweekt worden.

Het lekkerst is het om plakjes galangawortel mee te laten stoven in je gerecht. Op deze manier profiteer je het meest van de geurige smaak en aroma’s van de wortel. De plakjes zijn alleen niet zo lekker om op te eten. Vergeet daarom niet om de plakjes galangawortel voor het opdienen uit het gerecht te halen.

Geen laos kruiden in huis?

De smaak van laos kruiden kun je vervangen door gewone gember met een beetje witte peper te mengen. Het smaakt natuurlijk niet hetzelfde, maar komt aardig in de goede richting.