Gember

Het is niet helemaal duidelijk waar de oorsprong van gember ligt, maar het is wel duidelijk dat deze specerij al duizenden jaren gebruikt wordt. De Grieken en de Romeinen hebben gember over een groot deel van Europa verspreid door middel van handel. In de tijd van het Romeinse Rijk was het een belangrijk handelsproduct. De Grieken maakten vooral gemberbrood. Dit brood was zoet en werd goed gewaardeerd door de meeste mensen. Verder werd gember vooral als specerij in het eten verwerkt, maar het werd ook wel als geneesmiddel gebruikt.

In Nederland wordt voor gember ook weleens de engelse naam Ginger of de indonesische Djahé gebruikt.

Gember producten

GemberGember kan je in verschillende vormen kopen. Je kunt natuurlijk de verse variant kopen, maar er bestaat ook poeder. De verse variant is best lang houdbaar als je hem op de juiste manier bewaart. Gember in de vorm van poeder is helemaal gedroogd en tot een fijn poeder verwerkt. Deze variant is minstens een jaar, maar meestal veel langer houdbaar.

Naast de verse en poedervariant, is het in nog meer verschillende vormen verkrijgbaar: gemberthee, gemberolie, gembersaus, stemgember en een drankje, genaamd ginger ale.
Gembersaus is een saus gemaakt van gemberwortel en veel suiker. Deze saus wordt veel in Thaise zoetzure gerechten gebruikt. Stemgember is ingemaakte gemberwortel op suikersiroop. Het is de stemgember die in Nederland veel gebruikt wordt in de zoete gerechten. Ginger ale is een frisdrank dat veel in de Verenigde Staten gedronken wordt.

Als je een gezonde levensstijl met gember wil creëren, dan heb je genoeg keus. De diverse varianten zorgen voor heel verschillende smaken. Voor ieder is er wat wils!

Wat zijn de kenmerken?

Als je even de tijd neemt om naar gember te kijken, dan zie je een vreemd kronkelige stronk wat er uitziet als een wortel met ‘vinger’ vertakkingen. Je zou er ook een vorm van een gewei van een hert in kunnen zien. Dat is dan ook precies wat het woord ‘gember’ oorspronkelijk betekent. Een gember is te herkennen aan zijn kleur, geur en gewicht.

Kleur

De kleur is mooi beige/ bruin. De schil is een beetje schilferig, droog en heel dun. De kleur van de schil geeft niet af aan je handen of aan je kleding. Als je de wortel doorsnijdt, zie je een goudgele kleur. Net onder de schil is de kleur meestal iets donkerder geel. Het afgesneden stuk kan een beetje rafelig zijn, de vezels zijn dan niet allemaal mooi afgesneden.

Geur

De geur is heel sterk. Het is de stof zingiberol die voor de frisse aroma zorgt. Wanneer hij opengesneden is, ruik je een sterke, aromatische frisse geur. Als de gember niet opengesneden wordt, ruik je de frisse geuren vele malen minder. Wanneer je handen ernaar ruiken, is de geur na 1 keer handen wassen weer verdwenen. Je handen blijven dus niet, zoals bij sinaasappel of vis, de hele dag ernaar ruiken.

Gewicht

Het gewicht is best zwaar. Onder de beige schil kan je zien dat de massa compact is. De reden van het grote gewicht is simpelweg het water dat in de de wortel zit. Voor een groot gedeelte bestaat hij uit water, elke 100 gram bestaat voor 84.1 gram aan water! Al dat vocht is toch niet te zien. Als je de gemberwortel gaat raspen, dan valt het vochtgehalte wel iets meer op.