Gemberwortel

Het gedeelte van de gemberplant wat wij gebruiken is de gember of gemberwortel. Gember lijkt op een wortel, en wordt zelfs in de naam zo gebruikt, maar het is geen wortel. Het is de wortelstok (of rizoom, in het Latijn: rhizoma) van de gemberplant wat we gebruiken. Een wortelstok is de (meestal) ondergrondse stengel van de plant. Vanuit de knopen van de wortelstok groeien de wortels en de nieuwe scheuten. De nieuwe scheuten groeien boven de grond en dat wordt dan de plant.

Eetbare gedeelte

Gember WortelDe eetbare gemberwortel, zingibar officinale, krijgt veel groene bladeren. Deze bladeren zijn lang, speervormig en smal. De stengel is rietachtig en groeit recht omhoog. De bladeren zijn per 2 netjes gerangschikt. De bloemen van deze plant, groeien aan een eigen stengel, dus je hebt stengels met bladeren en stengels met bloemen. Aan het uiteinde van de stengel waar de bloemen komen, vormt zich een groene kegelvormige punt. De kleur van deze punt verandert na verloop van tijd van groen naar rood. Aan deze kegel groeien uiteindelijk de bloemen. De bloemen zijn lipvormig, geelgroen van kleur met paars en crèmekleurige vlekjes. Er groeien meerdere bloemen per kegel aan een stengel. De plant zelf groeit ongeveer 1 meter hoog.

Bloemen

Meestal groeien er geen bloemen aan de eetbare gemberplant, omdat er steeds een stukje van de gemberwortel wordt afgesneden om te eten. De gemberwortel moet groot zijn voordat er bloemen aan kunnen groeien. Soms duurt dit een paar jaar.

Veel mensen zijn niet zo geïnteresseerd in de bloemen van de eetbare gemberwortel, omdat ze hem weinig decoratief vinden. De zingibar officinale is niet de enige gemberplant die er bestaat, er bestaan heel veel soorten! En heel veel soorten hebben wel prachtige kleuren bloemen. Ze kunnen je huis een tropisch tintje geven en ze ruiken bovendien heerlijk fris! Er zijn veel gemberplanten die als kamerplant gebruikt kunnen worden.
Gember zou je ook zelf kunnen kweken. Het enige wat je daarvoor nodig hebt is een stuk gemberwortel, water, aarde, voedingstoffen en de zon! Gember kweken is erg gemakkelijk!