Congee met Gember

Congee is een leuke manier van rijst eten voor een speciale gelegenheid. Ik heb dit gerecht geleerd tijdens een vakantie in China. In vind congee een beetje op de Aziatische versie van Spaanse tapas lijken. Bij congee heb je per persoon een bakje rijst en op tafel staan allerlei verschillende kleine gerechtjes; zoals kruidige paddenstoelen, varkensreepje, stukjes kip, gekookte boontjes en andere kleine beetjes ingrediënten die je lekker vindt. Je pakt dan 1 van de ingrediënten en schept een klein beetje van dat gerecht boven op je rijst. Hier kan je een beetje sojasaus overheen gieten. Je eet deze laag op met een beetje rijst en dan kan je een volgend gerecht op je rijst scheppen en dat weer eten net zolang totdat je bakje rijst leeg is. Je eet uiteindelijk veel verschillende kleine gerechtjes met rijst. Meerdere ingrediënten combineren kan natuurlijk ook prima!

In Azië wordt congee best veel gegeten en het is natuurlijk ook erg leuk en gezellig.

Ingrediënten

Voor congee heb je rijst nodig dat zacht is en heel lang gekookt moet worden. Zelf gebruik ik ‘paprijst’. Per persoon kan je ongeveer 100 gram aanhouden.
Ook de gember onbreekt niet in dit gerecht. 200g tot 300g gember is in plakken gesneden gember genoeg voor dit gerecht.
flesje sojasaus

De overige ingrediënten zijn naar eigen invulling (zie hierboven).

Bereiding

De rijst:
De bereiding van de rijst komt overeen met het basis gember rijst recept.

Kijk voor de kooktijd van de gekozen rijst op de verpakking, bij paprijst is dit minstens 20 minuten. Als de rijst droog wordt, voordat het gaar is, moet je extra water toevoegen, dus hou de rijst goed in de gaten! Dit voorkomt aanbranden van de rijst, want dat is zonde!

Maak ondertussen de gekozen ingrediënten klaar en zet deze ingrediënten dan in bakjes op tafel.

Als de rijst gaar is, haal je de gember plakken uit de rijst (deze kan je weggooien) en verdeel je de rijst over de schaaltjes.

Eet smakelijk!