Bereiden

Gember is een heerlijk specerij en ook nog een supergezond. Plakjes rauwe gember door je eten is niet zo smakelijk. Gember bereiden om in het eten te verwerken, kan op verschillende manieren. Gember kan gehakt, geraspt of in plakken meegekookt worden. Maar hoe doe je dit precies? En als je eenmaal je gember juist bereid hebt, hoe wordt dit dan in gerechten toegepast? Om antwoord te krijgen op deze vragen, ben je hier bij het juiste adres!

Gember bereiden – manieren

Er zijn verschillende manieren om gember te bereiden. Hieronder vind je deze manieren uitgelegd.

Gember hakken

Gember hakken is eigenlijk gember in hele kleine stukjes hakken. De gember moet eerst geschild worden en dan met een scherp mes in zo dun mogelijke plakjes gesneden worden. Daarna snij je de plakjes allemaal in reepjes. Als de gember al aardig klein gesneden is, kan het hakken beginnen. Dit doe je door de gesneden gember op een hoopje te leggen, dan met een groot scherp hakmes ‘hak’ bewegingen maken. De punt van het mes blijft in je snijplankje en 1 hand leg je op de punt van het mes. Op deze manier blijft de punt van het mes op zijn plaats. Met de andere hand maak je de hakbeweging over het hoopje gember. Het hoopje gember spreidt zich uit, en moet weer terug op een hoopje gelegd worden. Dit hakken herhaal je totdat alle stukjes gember heel klein geworden zijn. Gember heeft een sterke smaak, dus wil je echt kleine stukjes. Het is niet zo lekker als je een heerlijk gerecht aan het eten bent, en ineens een heel grote brok gember in je mond krijgt.

Gember raspen

Gember harenBij het raspen van gember heb je een fijne rasp nodig. Je pakt de hoeveelheid gember die je nodig hebt, en ‘strijkt’ hem over de rasp. Aan de andere kant van de rasp heb je de geraspte gember! Het voordeel van geraspte gember is dat je echt alleen de pulp van de gember hebt. Het vezelige blijft als draadjes aan het te raspen deel van je gember zitten.
Gember raspen is helemaal niet veel werk, want je hoeft de gember niet te schillen! De schil van de gember gaat tijdens het raspen, niet door de rasp heen.

Gember mee laten koken

Gember kan je, in plakken, mee laten koken in bijvoorbeeld rijst. Je snijdt de gember in wat dikkere plakken (schillen hoeft niet per se), en doet ze bij de rijst. Je laat de gember de hele kooktijd bij de rijst zitten en als de rijst gaar is, kunnen de plakjes gember eruit. De rijst heeft hierdoor een lekkere smaak gekregen.

Gember toepassingen

In verschillende landen wordt gember verschillend toegepast. Zo zie je maar weer hoe veelzijdig gember eigenlijk is. In Nederland wordt gember vooral gebruikt in zoete gerechten, zoals speculaas of andere soorten koeken, ontbijtkoek, gebak en zelfs in desserts. In de Chinese keuken wordt gember veel in vleesgerechten, vruchtensalades en koek gebruikt. In de Indiase keuken wordt gember veel gebruikt in curry’s, en in de Indonesische keuken vooral in vleesgerechten. De gedroogde gemalen gember is vaak terug te vinden in Aziatische kruidenmixen.

De smaak

Gember heeft een sterke smaak. Gember smaakt naast fris ook een beetje pittig. Gedroogde gember is pittiger dan de verse variant.

Wanneer verse gember lang meegekookt wordt, zal het zijn frisse smaak verliezen, maar je krijgt er een sterkere smaak voor terug. Wil je juist die frisse smaak behouden, dan kan je de gember enkele uren in water laten weken en dan vlak voor het opdienen, de gember aan het gerecht toevoegen.
Te veel gember in je gerecht, smaakt niet goed. Bij te weinig gember, proef je niets. De juiste hoeveelheid die je meestal nodig hebt voor een gerecht is een stuk ter grootte van een duim.