Bewaren

Meestal heb je maar een klein stukje van de gemberwortel nodig voor je gerecht. Maar wat doe je dan met de rest van de gember? Het is zonde om hem oud te laten worden zodat je hem uiteindelijk moet weggooien. Schimmelplekken op de gember betekent dat hij niet goed meer is. Als je gember op de juiste manier bewaart, blijft hij lang goed. Maar hoe moet je gember bewaren?

Gember bewaren – 4 manieren

Gember bewaren kan op verschillende manieren. Je kunt de gember, zoals de meeste dingen, in de koelkast of diepvries bewaren, maar je kunt gember ook laten drogen of bewaren in een bakje zand. Elke bewaarmethode heeft zo zijn voordelen.

Doe je voordeel ermee!

In de koelkast

Wikkel een stuk keukenpapier om de gember en stop hem dan in een afgesloten plastic zakje. Doe het hele zakje in de groentelade van je koelkast. Op deze manier blijft de gember ongeveer 3 weken houdbaar!

Gember invriezen

Gember bewaren in de diepvries gaat heel goed. Je kunt natuurlijk de gemberwortel in zijn geheel in de diepvries leggen, maar dat is niet zo handig. Je kunt beter de gember in stukken snijden en dan pas invriezen. Elke keer als je een stukje gember nodig hebt, pak je een bevroren stuk. Het bevroren stuk gember kan je dan raspen. Dit gaat erg gemakkelijk! Je hoeft de gember niet eerst te laten ontdooien. Schillen voordat je hem gaat raspen is ook niet nodig. Erg handig dus!

Een andere handige manier is om de verse gember van te voren raspen. Eerst rasp je de hoeveelheid gember die je wilt invriezen. Leg dan het geraspte gember op een stukje plastic huishoudfolie. Rol de gember in de folie alsof het een worst is en leg het dan in de diepvries. Nu kan je elke keer als je een stukje nodig hebt, een stukje afbreken of knippen en gebruiken. Geraspte gember invriezen heeft mijn voorkeur. Geraspte gember neemt namelijk maar weinig ruimte in beslag en het is ontzettend makkelijk in gebruik!

Gember in de diepvries blijft ongeveer 3 maanden houdbaar.

Gember Drogen

Jee kunt gember drogen door het eerst te raspen en dan te drogen te leggen op bakpapier. De geraspte gember moet ongeveer 4 dagen drogen. Het drogen moet gebeuren in een koele droge, goed geventileerde ruimte. Als de gember helemaal droog is, kan je het in een plastic zakje of pot doen. Op deze manier blijft de gember wel een jaar goed.

Gember in een bakje zand of aarde

Gemberwortel groeit van nature in de grond. Als je de wortel in een bakje zand of aarde legt, gaat hij verder groeien. Op deze manier kan je gember ook kweken.