Oogsten

De beste tijd om gember te oogsten, is tijdens zijn winterslaapje. De gemberplant heeft dan genoeg tijd gehad om goed te groeien, en is sterk genoeg om geoogst te worden.

Winterslaapje

De beste tijd om de gemberwortel te oogsten is tijdens zijn winterslaapje. Ongeveer 8 à 10 maanden na het planten van de gember, sterven de bladeren af. De plant gaat niet dood, maar het lijkt wel zo! Dit is normaal, dit is de tijd dat de gemberwortel zijn winterslaapje houdt.

Volwassen gember oogsten

Als je de gember tijdens zijn winterslaap oogst, wordt dit volwassen gember genoemd. Volwassen gember ziet eruit zoals je hem geplant hebt. Om te oogsten, moet je de gember eerst uitgraven. Je zult zien dat de gemberwortel gegroeid is! Je kunt een stukje van de gemberwortel afsnijden om hem in de keuken te gebruiken.

Oogsten om opnieuw te kweken

Als je een mooi stukje met goede knopen ziet, kan je dit ook afsnijden en weer opnieuw planten. Het is wel belangrijk dat het nieuwe stukje een aantal goede knopen heeft, want een wortelstok zonder knopen doet niet zo veel. Als je een stuk van de wortelstok meteen weer gaat planten, dan hoef je de gember niet meteen zoveel water te geven als in stap 8 bij zelf gember kweken. Dit moet pas weer wanneer de buitenlucht temperatuur weer stijgt.

Tijdens het winterslaapje hoef je de gember nog maar 1 keer per maand water te geven zodat de gemberwortel niet uitdroogt.

Jonge gember oogsten

Om gember te oogsten, hoef je niet helemaal te wachten tot dat hij in zijn winterslaapje terecht komt. Na het planten van de gember, moet de plant wel eerst een aantal maanden de tijd krijgen om te groeien. Na ongeveer 4 maanden zal de gemberplant meerdere blaadjes gekregen hebben. De gemberwortel zal dan ook gegroeid zijn. Je kunt nu voorzichtig de aarde bij de gemberwortel weghalen en een stukje nieuwe gemberwortel eraf snijden. De nieuwe gemberwortel is groen en heeft minder smaak dan de volwassen beige gember.