Bami met gember en paddenstoelen

Bami met gember en paddenstoelen is een heerlijk gerecht voor door de week. In een half uur heb je dit gerecht op tafel! In deze maaltijd zit geen vlees, maar door de vele paddenstoelen mis je het niet. Ideaal voor vegetariërs, maar ook voor mensen die een dagje geen vlees willen eten. Bovendien zit deze maaltijd vol vitamines, vooral als je weekwater van gedroogde paddenstoelen in je gerecht gebruikt. In de bami wordt sake gebruikt. Sake is Japanse rijstwijn en geeft het gerecht een extra smaakje. Heb je geen sake, dan kan je ook droge sherry gebruiken.

Ingrediënten (4 personen)

200 gram verse Chinese bami of mieBami met paddenstoelen en gember in kommetje
15 gram gedroogde paddenstoelen (bijvoorbeeld eekhoorntjesbrood)
450 gram gemengde paddenstoelen. Grote paddenstoelen in plakjes, kleine in vieren.
4 lente-uitjes, fijngesneden
4 teentjes knoflook, fijngesnipperd
1 rood pepertje, heel fijn gesneden zonder de zaadlijsten
2 theelepels vers geraspte gember
4 eetlepels sake of droge sherry
4 eetlepels donkere sojasaus
2 eetlepels citroensap
1 eetlepel (of naar smaak) suiker
2 eetlepels vers gesneden koriander
2 eetlepels zonnebloemolie om in te koken
Peper naar smaak

Voorbereiding

Gedroogde paddenstoelen moeten eerst geweekt worden voordat je ze kun bereiden. Doe de paddenstoelen in een bakje, en giet hier 75 milliliter kokend water overheen. Laat de paddenstoelen ongeveer 15 minuten weken, of tot ze gaar zijn. Als de paddenstoelen geweekt zijn, kunnen ze afgegoten worden. Bewaar wel het weekvocht! Snij daarna de paddenstoelen in stukken.

Bereiding

Kook de bami volgens de instructies op de verpakking. Verhit ondertussen de olie in een wok of in een grote koekenpan. Als de olie heet geworden is, kunnen de knoflooktenen, peper en gember in de wok toegevoegd worden. Roerbak ze een aantal seconden. Voeg gelijk daarna alle paddenstoelen aan de wok toe. Roerbak de paddenstoelen een paar minuten totdat ze allemaal gaar en zacht zijn. Voeg als laatste de rest van de ingrediënten toe: lente-uitjes, sake of droge sherry, sojasaus, citroensap, suiker, koriander, het weekvocht van de gedroogde paddenstoelen en de bami. Laat alles nog ongeveer 2 minuten op middelmatig vuur staan totdat het hele gerecht helemaal warm is. Serveer het gerecht warm.